حرف از تاریخ و قدمت ایران که در میان باشد، ناخودآگاه شیراز، تبریز، اصفهان، شهر سوخته و تعدادی شهر دیگر در ذهن‌تان تداعی می‌شود. در این میان استان آذربایجان شرقی یکی از قدیمی‌ترین استان‌های کشور به شمار می‌رود که از نظر تاریخی و جاذبه‌های گردشگری از اهمیت بالایی برخوردار است.

امروز قصد داریم در مجله کابون به یکی از قدیمی‌ترین شهرهای این استان سفر کنیم که خاک آن بوی تاریخ می‌دهد. همسفر ما باشید تا با یک‌به‌یک جاذبه های گردشگری بناب آشنا ‌شویم. بی‌شک شما هم پایان این مطلب بازدید از دیدنی های بناب را به همه‌ دوست‌داران اهل تاریخ و طبیعت پیشنهاد خواهید کرد.

جاهای تاریخی بناب کدام است؟

از جاهای تاریخی بناب پل پنج چشمه، پل دخترملکان (قیزلار کورپوسی)، کبوترخانه امیرفرهنگی، موزه مردم شناسی جنوب سهند، حمام حاج فتح الله، قره قشون و خانه سیف العلما است.

بناب برای کدام استان است؟

بناب از شهرهای قدیمی و ششمین شهر بزرگ استان آذربایجان شرقی است.

فاصله تبریز با بناب چقدر است؟

شهرستان بناب در 120 کیلومتری جنوب غربی استان آذربایجان شرقی واقع شده است.

جاذبه های تاریخی بناب

هر کدام از جاهای دیدنی بناب متعلق به دورانی هستند که به یادگار برای نسل‌های بعدی باقی مانده است. با توجه به بافت قدیمی بناب، شمار دیدنی های بناب کم نیستند.

1- پل پنج چشمه؛ نماد تاریخ بناب

پل تاریخی پنج چشمه همانند خورشید در شهر بناب می‌درخشد. این پل قدیمی یادگار به جا مانده از دوره صفوی است و در زمره پل‌های تاریخی استان آذربایجان شرقی به شمار می‌رود. پل پنجه چشمه به زبان محلی به بش گوزلی کورپی معروف است و در روستای سور با فاصله 600 متری از بناب قرار دارد.

طبیعتا هر پل روی رودخانه‌ای ساخته می‌شود. پل پنج چشمه بناب هم روی رود صوفی واقع شده است. این پل 50 متر طول دارد. شک نکنید قدم زدن روی سنگ‌فرش پل و تماشای رودخانه حس خوبی به شما می‌دهد. همانطور که از اسم پل مشخص است، این پل پنج دهنه یا چشمه دارد که نمای منحصربه‌فرد آن حتی بی‌ذوق‌ترین آدم‌ها را به عکاسی وسوسه می‌کند.

معماری پل پنج چشمه بناب به سبک دوران صفویه بنا شده است. اگر به طراحی این پل دقت کنید، طاق‌های جناغی، آجرهای چهارگوش، جان پناه‌ها، سنگ‌فرش و از سنگ ساخته شدن پایه‌های پل نظرتان را جلب می‌کند.

بد نیست بدانید پل پنج چشمه از مهم‌ترین دیدنی های بناب به حساب می‌آید که در سال 1379 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جاهای دیدنی بنابآدرس پل پنج چشمه بناب

استان آذربایجان شرقی- 123 کیلومتری از تبریز- شهرستان بناب- روستای سور

باغ ایرانی تهران؛ بهشتی پنهان در قلب پایتخت

2- پل دختر ملکان یا قیزلار کورپوسی از تاریخی‌ترین جاهای دیدنی بناب

بعد از بازدید جاذبه های گردشگری بناب حتما سری به پل دختر ملکان بزنید که فاصله نه چندان دوری با بناب دارد. احتمالا با مشاهده پل دختر ملکان به شباهت این پل با پل پنج چشمه پی خواهید برد. این پل هم به دوران صفویان تعلق دارد و در طول زمان چندین بار مورد مرمت قرار گرفته است.

علی‌رغم قدمت بالایی که پل قیزلار کورپوسی دارد، اهالی روستاهای منطقه همچنان از این پل عبورومرور می‌کنند. قیزلار، پل ارتباطی بین چندین روستا است. نمای پل دختر ملکان از آجر و سنگ بوده و دارای 3 طاق بزرگ و 2 طاقچه کوچک است.

پل قدیمی قیزلار از قدیمی‌ترین دیدنی های بناب به حساب می‌آید که بسی تماشایی است. پل قیزلار کورپوسی در سال 1386 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

پل دختر ملکان یا قیزلار کورپوسیآدرس پل دختر ملکان

استان آذربایجان شرقی، شهرستان ملکان، بین روستاهای قلعه چون و قلی کندی

3- کبوترخانه امیرفرهنگی از جاذبه های گردشگری بناب

کبوترخانه امیرفرهنگی یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی بناب است که توسط هواپیماهای جنگی روسیه (در جنگ جهانی دوم به‌دلیل شباهت با برج‌های دیدبانی) مورد هدف قرار گرفت، اما خوشبختانه آسیب جدی به بنای کبوترخانه امیرفرهنگی وارد نشد. اگر از پیشینه ایران آگاه باشید، حتما می‌دانید کبوترخانه امیر فرهنگی بناب متعلق به دوران قاجار است.

بنای این اثر تاریخی از 3 طبقه ساخته شده که از طبقه اول به‌عنوان خانه باغ، طبقه دوم برای نگهداری کبوتر و طبقه سوم مختص نگهبانی استفاده می‌شد. این کبوترخانه اولین بار در سال 1342 توسط حاج عباسعلی امیرفرهنگی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. دومین مرحله بازسازی کبوترخانه امیرفرهنگی به درخواست وراث امیرفرهنگی در سال 1390 توسط اداره میراث فرهنگی انجام شد.

کبوترخانه امیرفرهنگی یکی از محبوب‌ترین جاذبه های گردشگری بناب به شمار می‌رود که اکثر گردشگران پس از ورود به بناب از این اثر تاریخی دیدن می‌کنند. این بنا در سال 1387 به‌عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسید.

جاهای دیدنی بنابآدرس کبوترخانه امیرفرهنگی بناب

استان آذربایجان شرقی، شهرستان بناب، خیابان شهید باهنر

4- موزه مردم شناسی جنوب سهند؛ حمام مهرآباد سابق

برای آشنایی با آداب‌ورسوم و تاریخ یک شهر چه مقصدی بهتر از جاهای دیدنی بناب وجود دارد؟ بدون شک موزه مردم شناسی جنوب سهند یک مقصد فراموش نشدنی در سفر به بناب است. موزه مردم شناسی بناب در گذشته با کاربری حمام در دوره صفوی ساخته شد. این حمام یکی از مشهورترین گرمابه‌های استان آذربایجان شرقی به حساب می‌آید که در طی سالیان نه‌چندان دور به موزه مردم شناسی بناب تغییر کاربری داده است.

شاعرانه‌ای در آرامگاه سعدی شیراز

حمام مهرآباد 324 مترمربع وسعت دارد که بیش‌تر بنا از سنگ و آجر ساخته شده است. ملات به کار رفته در ساخت حمام ساروج بوده و همه‌ی دیوارهای داخلی بنا به وسیله آهک عایق‌بندی شده است. این حمام همانند دیگر حمام‌های قدیمی از چند قسمت تقسیم شده که هر کدام شکوه و زیبایی خودش را دارد.

قسمت اول حمام رخت‌کن بوده که بزرگ‌ترین گنبد روی این قسمت از بنا ساخته شده است. کنار گنبد اصلی، چهار گنبد کوچک دیگر وجود دارد. زمانی که چشمان‌تان به تماشای حمام مهرآباد گرم است، وجود یک حوض سنگی که با رنگ آبی زینت یافته توجه شما را به خود جلب می‌کند.

حمام مهرآباد از قدیمی‌ترین جاهای دیدنی بناب به شمار می‌رود. این اثر در سال 1375 توسط میراث فرهنگی از بخش خصوصی خریداری شد و در سال 1378 در زمره آثار ملی ایران به ثبت رسید. از سال 1382 حمام مهرآباد به‌ عنوان موزه مردم شناسی جنوب سهند شناخته می‌شود.

بسیاری از وسایل و ابزارآلات ارزشمند و تاریخی مثل لوازم کشاورزی، آلات موسیقی آذربایجان، آهنگری، لوازم سنتی، و دستگاه بافندگی در معرض دید بازدیدکنندگان گذاشته شده است. بازدید از این موزه به علاقه‌مندان تاریخ آذربایجان شرقی پیشنهاد می‌شود.

موزه مردم شناسیآدرس موزه مردم شناسی سهند جنوب بناب

استان آذربایجان شرقی- شهرستان بناب- روبروی مسجد قدیمی مهرآباد

5- حمام حاج فتح الله از مهم‌ترین جاهای دیدنی بناب

در بازدید از جاذبه های گردشگری بناب رفتن به حمام حاج‌فتح‌الله را از یاد نبرید. این حمام توسط معماران معروف ایرانی در دوره قاجار بنا شد. حمام حاج‌فتح‌الله در بافت قدیمی شهر کنار مسجد قرمز و جاده قدیمی ماحال گاودل جای گرفته است.

این جاده در گذشته یکی از اصلی‌ترین مسیرهای تجاری ایران محسوب می‌شد. نزدیک بودن حمام به این جاده، اهمیت حمام حاج فتح الله را دوچندان کرد. متاسفانه یکی از گنبدها تخریب شده، ولی مابقی قسمت‌ها در وضعیت خوبی قرار دارند. قسمت‌هایی از بنا مرمت شده که زیباسازی آن به خوبی انجام نشده است.

حقیقت را بخواهید، دیدن قسمت‌هایی از حمام که آجری هستند و اکنون با سفیدکاری مرمت شده‌اند، اتفاقی ناخوشایند است که امیدواریم بعد از این شاهد آن نباشیم.

جاهای دیدنی بناب

آدرس حمام حاج فتح الله بناب

استان آذربایجان شرقی- شهرستان بناب- خیابان کاملو

جاذبه های طبیعی بناب

بناب به‌ واسطه قرار گرفتن در یک استان خوش آب‌وهوا از شرایط جوی خوب و طبیعت زیبا بهره‌مند است. حتما در طی بازدید از جاهای دیدنی بناب برای تجدید قوا و ثبت خاطرات به‌یادماندنی از جاذبه های طبیعی بناب دیدن کنید.

1- منطقه گردشگری قره قشون یکی از محبوب‌ترین جاذبه های گردشگری بناب

تا به امروز شخصی را ندیده‌ام که عاشق طبیعت‌گردی نباشد. اگر می‌خواهید در یک فضای امن حین تماشای طبیعت بکر به کوهنوردی بروید، کجا بهتر از قره قشون؟ منطقه گردشگری قره قشون در ارتفاعات قره قشون واقع شده و چندین قلعه مرتفع دارد؛ اگر کوهنورد باشید، احتمالا حالا هوس رفتن به این منطقه به سرتان می‌زند.

تلاش ایران برای بازیابی گردشگری در زمان پساکرونا

این منطقه به‌دلیل داشتن آلاچیق، سرویس بهداشتی، نمازخانه و بوفه برای خانواده‌ها نیز مناسب است و از اصلی‌ترین جاهای دیدنی بناب محسوب می‌شود. شاید فکرش را نکنید، تاریخ منطقه کوه قره قشون به دوران بعد از اسلام بازمی‌گردد. همچنین این منطقه توریستی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جاذبه های طبیعی بناب

آدرس منطقه گردشگری قره قشون

استان آذربایجان شرقی- 5 کیلومتری شهرستان بناب- روستای خلیلوند- نزدیکی روستای تازه کند زوارق

2- تالاب قره قشلاق از زیباترین جاهای دیدنی بناب

دوست دارید با عروس تالاب‌های شمال غرب کشور آشنا شوید؟ یکی دیگر از جاذبه های گردشگری بناب که بی‌تردید نمی‌توانید برای نرفتن به آن جا بهانه‌ای پیدا کنید، تالاب قره قشلاق است. زمانی که به این تلاب بروید، تماشای جانوران، گونه‌های مختلف پرندگان و گیاهان به‌قدری جذاب است که دل‌تان می‌خواهد ساعت‌ها در این منطقه بمانید.

تالاب زیبای قره قشلاقآدرس تالاب قره قشلاق بناب

استان آذربایجان شرقی- 13 کیلومتری بناب

3- سد دوش از جاهای دیدنی بناب

از دیدنی های بناب که در این منطقه اهمیت ویژه‌ای دارد، سد دوش است. این سد برای تامین آب کشاورزی، زمین‌های روستایی و مصارف روستا در سال 1387 روی رودخانه چوان چای ساخته شد. سد دوش به حدی دیدنی است که بدون دوربین عکاسی نباید به این منطقه بروید، البته دوربین گوشی هم کفایت می‌کند!

سد دوشآدرس سد دوش بناب

استان آذربایجان شرقی- شمال شرق شهرستان بناب

چرا به بناب باید رفت؟

بناب از شهرهای تاریخی ایران به شمار می‌رود که هر کدام از جاهای دیدنی بناب از اهمیت بالایی برخوردار هستند. البته باید بگوییم در حق بیش‌تر دیدنی های بناب کم لطفی شده و آن طور که باید مورد توجه قرار بگیرند، به آن‌ها بها داده نشده است.

با این حال جاذبه‌های تاریخی و طبیعی مهم و زیبایی در این منطقه جای گرفته است. به طوری که بعد از سفر و بازدید از آن‌ها، باز هم دل‌تان می‌خواهد به بناب سفر کنید. بعد از رفتن به این شهر و بازدید از جاذبه های گردشگری بناب بازدید از خانه تاریخی سیف العلما را از یاد نبرید.

Rate this post

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *